Терорът в Коломбо може да се разглежда и като отговор на

...
Терорът в Коломбо може да се разглежда и като отговор на
Коментари Харесай

Чуков: Терорът в Шри Ланка отговор на Нова Зеландия?

Терорът в Коломбо може да се преглежда и като отговор на офанзивите от Нова Зеландия, когато на 15 март в град Крайстчърч бяха атакувани две джамии и починаха 40 души. Мнението е на арабиста проф. Владимир Чуков, който бе посетител в " Добро утро, Българя ", написа dir.bg. По думите на професора, атентатът в Шри Ланка може да се нареди сред най-кървавите след  Втората международна война.

Навлизаме в нов стадий на радикализация, обект на която са религиозните знаци, сподели още арабистът. Въпреки следващото трето увещание за завладяване на последния бастион на " Ислямска страна ", през вчерашния ден публично групировката е поела отговорността за терористичен акт в Риад, изясни той и добави, че сме надалеч от момента, в който идеологията на ИД ще бъде победена.

Много са факторите, които въздействат за появяването на радикализъм в другояче спокойната азиатска страна през последните 10 години - Шри Ланка, разяснява проф. Чуков.

" Някои от международните специалисти непосредствено изясняват това, което се случва по отношение на християнските религиозни знаци, с това, което ние видяхме в Нова Зеландия. Дори, в случай че си спомняте, в един от предизборните манифестации на държавен глава на наша прилежаща страна, от президент беше изречена фразата " Те ще си платят ". Нещо, което е неприемливо в подтекста на тези кървища, които видяхме в двете джамии в Нова Зеландия. Така че нещата не би трябвало да се подценяват. Този, който ги подценява, бърка ", сподели той.

Владимир Чуков изясни, че най-вероятно зад случилото се в Шри Ланка стоят завърнали се джихадисти от Сирия. Според декларация на сирийските кюрди в техните затвори се намират към 6 000 джихадисти от 50 страни. На територията на нашия континент има 54 такива страни, добави арабистът.

Проф. Чуков сподели още, че не се дава прецизен лист на нациите, излъчили радикализирани лица, които са в кюрдските затвори, само че би трябвало да се мисли в тази посока.

Взривовете в църковни храмове и хотели приказва за друг почерк на нападателите, изясни арабистът. " Спомняте си, че преди години се търсеше всеобщият резултат - оптимален брой хора да бъдат убити, само че в това време в композиция с офанзива на религиозни знаци - това към този момент носи нещо характерно даже във връзка с Шри Ланка. Отделно би трябвало да кажем, че е атакувана и публична институция - починали са трима служители на реда и то, забележете, че камикадзе е бил индивидът, който е атакувал постройката, в която са били тримата служители на реда. Имаме съчетаване на 3 стила, които до този миг бяха действително забележими обособени офанзиви, обособени терористични актове в предишното и в обособени страни ", сподели той.

Проф. Владимир Чуков разяснява още, че макар игнорирането на напрежението сред радикалните групировки по света, терористичните събития би трябвало да се обвържат с тях, които се оказват и печеливши след сходни набези. На фона на уверенията, че тероризмът е надвит, можем да станем очевидци и на следващи случаи на саморадикализация, счита арабистът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР